Ιδρύεται Ευρωπαϊκό Κέντρο κατά του ηλεκτρονικού εγκλήματος
Πηγή: Skai.gr
Την πρόθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να ιδρύσει ένα Ευρωπαϊκό Κέντρο Κυβερνοεγκλήματος ανακοίνωσε χθες, 28 Μαρτίου, η Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων Σεσίλια Μάλμστρομ.
Το Κέντρο Κυβερνοεγκλήματος θα λειτουργεί στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Αστυνομίας (Europol) που εδρεύει στη Χάγη, Ολλανδία. Στόχος της Επιτροπής είναι το Κέντρο να τεθεί σε λειτουργία τον Ιανουάριο του 2013.
Καθήκοντα του Κέντρου θα είναι να προειδοποιεί κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τυχόν απειλές, να ταυτοποιεί τους κακοποιούς και να διώκει ποικιλοτρόπως οργανώσεις και άτομα που δραστηριοποιούνται στο χώρο του ηλεκτρονικού εγκλήματος.
Η Επιτροπή επεσήμανε ότι η δίωξη χρηστών που μοιράζονται αρχεία (file sharing) δεν θα περιλαμβάνεται στη δικαιοδοσία του Κέντρου.
Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου, η κ. Μάλμστρομ αποκάλυψε ότι καθημερινά ένα εκατομμύριο άνθρωποι γίνονται θύματα του διαδικτυακού εγκλήματος, ενώ, σύμφωνα με μία έρευνα, η ζημία που προκαλείται παγκοσμίως από το κυβερνοέγκλημα μπορεί να ανέλθει σε 388 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως.
«Εκατομμύρια Ευρωπαίοι χρησιμοποιούν το διαδίκτυο για τραπεζικά ζητήματα, αγορές και σχεδιασμό διακοπών», δήλωσε η επίτροπος. «Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε στους κυβερνοεγκληματίες να διαταράξουν τις ψηφιακές ζωές μας».
Σύμφωνα με στοιχεία της Επιτροπής, το 2011 το 73% των ευρωπαϊκών νοικοκυριών είχε πρόσβαση στο διαδίκτυο, ενώ το 2010 πάνω από το ένα τρίτο των πολιτών της Ευρωπαϊκής Ένωσης εκτελούσαν τραπεζικές συναλλαγές μέσω του ίντερνετ. Οχτώ στους δέκα νέους ευρωπαίους συνδέονται σε δίκτυα κοινωνικής δικτύωσης.
Το κυβερνοέγκλημα θέτει σε κίνδυνο όλες αυτές τις δραστηριότητες. Σύμφωνα με την κ. Μάλμστρομ, 8 τρισεκατομμύρια δολάρια αλλάζουν χέρια παγκοσμίως κάθε χρόνο μέσω διαδικτυακού εμπορίου (e-commerce) ενώ 600.000 λογαριασμοί του Facebook, του δημοφιλέστερου μέσου κοινωνικής δικτύωσης, μπλοκάρονται καθημερινά λόγω χάκινγκ.