× Μνήμη τυχαίας προσπέλασης (RAM, Random access memory) είναι όρος που χρησιμοποιούμε για ηλεκτρονικές διατάξεις προσωρινής αποθήκευσης ψηφιακών δεδομένων (μνήμης υπολογιστή), οι οποίες επιτρέπουν πρόσβαση στα αποθηκευμένα δεδομένα στον ίδιο χρόνο οπουδήποτε και αν βρίσκονται αυτά, δηλαδή με «τυχαία πρόσβαση». Σε αντιδιαστολή βρίσκονται συσκευές αποθήκευσης δεδομένων, όπως οι μαγνητικές ταινίες, οι μαγνητικοί δίσκοι («σκληροί» ή «εύκαμπτοι»), στα οποία η πρόσβαση στα δεδομένα μπορεί να γίνει μόνο με κάποιον προκαθορισμένο τρόπο, συνήθως σειριακά, λόγω του τρόπου κατασκευής τους. Υπάρχουν δύο βασικοί τύποι RAM : η δυναμική RAM (DRAM) και η στατική RAM (SRAM). Η DRAM είναι η πιο κοινή μορφή αλλά πρέπει να «ανανεώνεται» (refresh) χιλιάδες φορές ανά δευτερόλεπτο, ενώ η SRAM δεν χρειάζεται κάτι τέτοιο. Η SRAM, ως διάταξη, είναι πιο δαπανηρή στην κατασκευή της - και επομένως στην αγορά της - σε σχέση με την DRAM.

πολύ υψηλές θερμοκρασίες «αναζωογονούν» τη μνήμη

Περισσότερα
11 Χρόνια 11 Μήνες πριν #1228 από akis
Οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες «αναζωογονούν» τη μνήμη flash

Δημοσιεύθηκε από SecNews την Τρίτη Δεκ 4, 2012 στην Κατηγορία Γενικά
Ιδιαίτερα «τονωτική» για τη μνήμη flash των υπολογιστών αποδεικνύεται η σύντομη έκθεσή τους σε θερμοκρασίες που φτάνουν τους 800 βαθμούς Κελσίου, σύμφωνα με μελέτη που πραγματοποίησαν ερευνητές από την Ταϊβάν.
Η μνήμη flash χρησιμοποιείται ευρέως σε υπολογιστές και διάφορες άλλες φορητές ηλεκτρονικές συσκευές, καθώς είναι γρήγορη και έχει τη δυνατότητα να «απομνημονεύει» δεδομένα,
ακόμη και όταν έχει εξασθενήσει ενεργειακά.
Ωστόσο, η αξιοπιστία της σταδιακά αποδυναμώνεται όταν πλησιάσει τις περίπου 10.000 εγγραφές – διαγραφές.
Με τη χρήση θερμότητας οι επιστήμονες, σύμφωνα με άρθρο που δημοσίευσε το BBC, κατόρθωσαν να «θεραπεύσουν» τις όποιες απώλειες της μνήμης, αυξάνοντας σε 100 εκατομμύρια τον κύκλο εγγραφών – διαγραφών της.
Εδώ και αρκετά χρόνια, η θερμότητα θεωρείται από τους ειδικούς ως ένας τρόπος διατήρησης της flash μνήμης. Το πρόβλημα όμως είναι ότι η διαδικασία θέρμανσής της απαιτούσε την έκθεση των υλικών της στους 250 και πλέον βαθμούς Κελσίου για αρκετές ώρες.
Οι ερευνητές της εταιρείας Macronix ανακάλυψαν ένα νέο τρόπο να θερμαίνουν τη flash μνήμη, με την τοποθέτηση επανασχεδιασμένων τσιπς με ενσωματωμένες μικροσκοπικές «θερμάστρες».
Η σύντομη αλλά άκρως δραστική διαδικασία, σύμφωνα πάντα με τους μελετητές, είναι αδύνατον να επαναφέρει σε πλήρη λειτουργία μια «ταλαιπωρημένη» flash μνήμη.

Πηγή: portal.kathimerini.gr

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Χρόνος δημιουργίας σελίδας: 0.141 δευτερόλεπτα

Τζάκια Μαντάς Νέα στο Twitter

Twitter response: "Could not authenticate you."