Ιοί, Διαφημίσεις, Antivirus και Android
Δημοσιεύθηκε από SecNews την Τετάρτη Φεβ 6, 2013 στην Κατηγορία IT Security
Αφορμή γι’αυτό το άρθρο είναι ένα σχόλιο που βρήκα, φυσικά από Έλληνα, σε μία εφαρμογή που δήθεν έχει ιό γιατί τα καταπληκτικά antivirus που κυκλοφορούν στο Android τον ενημέρωσαν για την ύπαρξη του.
Ας ξεκινήσουμε λοιπόν από μερικά βασικά για να καταλάβουμε γιατί οι περισσότερες εφαρμογές δεν έχουν ιούς και γιατί τα Antivirus ενημερώνουν για ύπαρξη ιού. Κατά τη δημιουργία μιας εφαρμογής<…>
ο εκάστοτε developer πρέπει να πάρει μία απόφαση, αν θα βγάλει λεφτά από αυτό που έφτιαξε, αν ναι με πιο τρόπο αλλιώς την δίνει δωρεάν στο εκάστοτε Appstore.
Επιλογές για να βγάλεις λεφτά από εφαρμογές υπάρχουν αρκετές, μέσω διαφημίσεων, δωρεάς,προσθέτοντας add-in ιδιότητες ή αντικείμενα στην εφαρμογή και φυσικά πουλώντας την στο Appstore. Η περίπτωση που μας ενδιαφέρει είναι η πρώτη με τις διαφημίσεις και θα την αναλύσουμε παρακάτω και τη σχέση έχει με τους φερόμενους ως ιούς.
Όταν λοιπόν ο εκάστοτε developer θα αποφασίσει να βγάλει λεφτά από τις εφαρμογές του, μέσω διαφημίσεων, θα πρέπει να δημιουργήσει λογαριασμό σε μια εταιρία που “σερβίρει” διαφημίσεις, τέτοιες εταιρίες υπάρχουν αρκετές όπως η Google, Admob, Smaato, Mobclix, xAd και μία λίστα που δεν έχει τελειωμό, και να γράψει κώδικα ώστε να εμφανίζονται αυτές οι διαφημίσεις στην εφαρμογή του.
Αυτές οι εταιρίες όμως δεν είναι μέρος του SDK(τι είναι το SDK) του Android, γι’αυτό έχουν φτιάξει δικά τους add-ons για το SDK του Android κάτι που το κάθε Antivirus το βρίσκει σαν “ξένο” μέσα στην εφαρμογή.
Βρίσκοντας το “ξένο” το Antivirus όπως είναι φυσικό ενημερώνει το χρήστη ότι στη συγκεκριμένη εφαρμογή υπάρχει υπόνοια ότι μπορεί να εμπεριέχει ίο και ορθώς, καθώς περιέχει κομμάτια κώδικα που δεν έρχονται απευθείας από το αρχικό SDK. Όμως είναι στη κρίση του κάθε χρήστη να αποφασίσει πότε μια εφαρμογή έχει ιό και πότε όχι.
Αφού μάθαμε λοιπόν με ποιο τρόπο εμφανίζονται οι διαφημίσεις στην αγαπημένη μας εφαρμογή και πως αντιδρούν τα Antivirus ας πάμε να δούμε το σχόλιο που έγινε από χρήστη για μια εφαρμογή.
Αυτός λοιπόν ο ημιμαθής χρήστης, μη γνωρίζοντας τίποτα βρίζει με χυδαίες και ρατσιστικές λέξεις τον developer και την οικογένεια του! Φυσικά δεν είναι δουλειά του να γνωρίζει τα ανωτέρω που αναφέραμε, αλλά η αντίδραση του είναι επιεικώς απαράδεχτη. Αντί λοιπόν να κάτσει να σκεφτεί ότι δεν γίνεται τόσες πολλές εφαρμογές να έχουν ιό απαντάει κατά αυτόν τον τραγελαφικό τρόπο.
Εδώ έρχονται και κολλάνε τα λόγια του Περικλή “Η αμάθεια προκαλεί το θράσος, ενώ, ο συνετός υπολογισμός τον δισταγμό”.
Τέλος θα αναφέρω κάποια πράγματα για τα Antivirus, κάτοχος Android από το 2010, πότε μα πότε δεν είχα προβλήματα με Ιούς και πότε δεν εγκατέστησα Antivirus για να με προστατέψει από κάτι, εγώ πρέπει να προστατεύω τον εαυτό μου προσέχοντας τι κατεβάζω από που, και τι θα χρησιμοποιήσει από το κινητό μου, τα γνωστά-άγνωστα permissions, κάτι που θα αναλύσουμε σε άλλο άρθρο.
Δεν περιμένω φυσικά από τον αρχάριο χρήστη να κάνει κάτι τέτοιο αλλά η κριτική σκέψη είναι που θα πρέπει να θέσει το χρήστη σε τέτοια κατάσταση ώστε να αντιληφθεί πότε μια εφαρμογή είναι επιβλαβής και πότε όχι, αλλά η κριτική σκέψη στις μέρες μας, δυστυχώς, λιγοστεύει.
Πηγή: goodbyte.gr