1.1 Δραστηριότητες Ομάδας Εργασίας IEEE 802.16
Το 1998, πολλές επιχειρήσεις άρχιζαν να αναπτύσσουν και να προσφέρουν προϊόντα για BWA, και το φάσμα διατίθεται σε πολλές χώρες. Το Εθνικό Ινστιτούτο Προτύπων και Τεχνολογίας (National Institute Standards και Technology - NIST) των ΗΠΑ κάλεσε μια συνεδρίαση για να συζητήθεί το θέμα τον Αύγουστο του 1998. Με τη σύνοδο 45 συμμετεχόντων, συντάχθηκε ένα σχέδιο για να κινήσει τη διαδικασία τυποποίησης. Η ομάδα αποφάσισε να συγκροτηθεί μέσα στην IEEE 802 και συναντήθηκε με εκείνη την οργάνωση το Νοέμβριο του 1998. Η IEEE 802 αποδέχθηκε μια πρόταση να αρχίσει μια δραστηριότητα Study Group για να εξετάσει το πρόβλημα. Η πρόταση του Study Group, για να τυποποιηθεί το BWA από 10-66 GHz, έγινε αποδεκτή από την IEEE και το IEEE 802.16 Working Group (WG) πραγματοποίησε την πρώτη επίσημη συνεδρίασή του τον Ιούλιο του 1999. Τον Νοέμβριο του 1999, εξετάζοντας 35 τεχνικές προτάσεις, το WG άρχισε επίσης τη δραστηριότητα εξετάζοντας τις συχνότητες 2-11 GHz.
Οργανώνοντας διμηνιαίες συνόδους διάρκειας μίας εβδομάδος, η ομάδα κινήθηκε γρήγορα. Τα πρότυπα πυρήνων που καθορίζουν την ασύρματη διεπαφή αέρα δικτύων μητροπολιτικής περιοχής (WirelessMAN) εγκρίθηκαν ως το Standard IEEE 802.16-2001 και δημοσιεύθηκαν το 2002. Εξέτασε τη σταθερή line-of¬ sight ευθυγράμιση των συνδέσεων (Los) για το πρώτο μίλι/τον τελευταίο κρίκο μιλίου και στράφηκε στην αποδοτική χρήση των διάφορων εξουσιοδοτημένων συχνοτήτων στο εύρος ζώνης 1066 GHz.
Στο 802.16c/d, που δημοσιεύθηκε τον Ιανουάριο του 2003, εξετάσθηκε η διαλειτουργικότητα διευθύνσεων με την παροχή λεπτομερών σχεδιαγραμμάτων συστημάτων και τη διευκρίνιση των επιλογών, ως βάση για τις δοκιμές συμμόρφωσης και διερμήνευσης. Το Worldwide Interpretability για Microwave Access (WiMAX) Forum παρουσίασε την πρώτη αυτών των δοκιμών τον Ιούλιο του 2003 και η περαιτέρω εργασία θα γίνει από αυτό το σώμα και την ieee καθ' όλη τη διάρκεια του έτους. Το πρωτόκολλο “c” αφορά τα πρωτόκολλα, τις δομές ακολουθίας δοκιμής και τους σκοπούς δοκιμής, ενώ το “d” καθορίζει τα τυπογραφικά λάθη και τα πρωτόκολλα που δεν καλύπτονται στο “c” και δημιουργεί τα σχεδιαγράμματα συστημάτων. Η επόμενη έκδοση των προτύπων (802.1 a), που δημοσιεύεται τον Απρίλιο του 2003, είναι εκείνη που έδωσε το εναρκτήριο λάκτισμα στο WiMAX να υιοθτετείται ως η κυρίαρχη ασύρματη ευρυζωνική τεχνολογία. Αυτό ισχύει τόσο για το σταθερό ασύρματο [fixed wireless ] αλλά επεκτείνει τη σειρά WiMAX μέχρι 50 χλμ και λειτουργεί στο χαμηλής συχνότητας φάσμα 2-11GHz και μπορεί έτσι να υιοθετηθεί από μη εξουσιοδοτημένους χειριστές. Χρησιμοποιεί την τοπολογία PtMP ή (προαιρετικά) πλέγματος και δεν απαιτεί το Los. Συγκεκριμένα, χρησιμοποιεί τις εξουσιοδοτημένες ζώνες σε 3,5 GHz και 10,5 GHz διεθνώς, 2.5-2.7 GHz στις ΗΠΑ και χωρίς άδεια στα 2,4 GHz και 5.725 – 5.825 GHz.
Αυτήν την περίοδο, το μεγαλύτερο μέρος της εργασίας στο 802.16 WG περιλαμβάνει δύο βασικές δραστηριότητες:
1. Το πρόγραμμα P802.16-REVd είναι ένα πρόγραμμα για να παγιωθούν τα τρία πρότυπα διεπιφάνειας αέρα (ΙΕΕΕ 802.16, 802.1a, και 802.16c), που αναθεωρεί το περιεχόμενο για την τεχνική ενίσχυση και που προσθέτει τα σχεδιαγράμματα συστημάτων για την προδιαγραφή 2-11 GHz. Η απόδοση, που πρέπει αυτήν την περίοδο ήδη να είναι διαθέσιμη, είναι ένα αναθεωρημένο ΙΕΕΕ Standard 802.16 που ενσωματώνει τις πλήρεις προδιαγραφές για την σταθερή ασύρματη πρόσβαση 2-66 GHz.
2. Το πρόγραμμα P802.16e είναι ένα πρόγραμμα για να τροποποιηθεί το ΙΕΕΕ 802.16, ενισχύοντας τη διεπαφή αέρα πρώτιστα με την προσθήκη της υποστήριξης για τις κινητές συσκευές χρηστών με τις ταχύτητες κυκλοφορίας [vehicular speeds]. Το πρόγραμμα θα παρέχει μια προδιαγραφή των ΣΒ που μπορεί να υποστηρίξει τόσο τους σταθερούς όσο και τους κινητούς συνδρομητές. Το WG άρχισε αυτό το θέμα τον Μάρτιο του 2002 και η έκβαση πρέπει να είναι διαθέσιμη στο τέλος 2004.
Η πρόσθετη εργασία δοκιμής συμμόρφωσης αναμένεται και από το 802.16 και τα WG WiMAX κατά τη διάρκεια αυτού του έτους.
1.2 Προδιαγραφές WirelessMAN ΙΕΕΕ 802.16
Τα ΙΕΕΕ πρότυπα 802.1 a/RevD για 211 GHz είναι μια τεχνολογία δικτύων ασύρματης μητροπολιτικής περιοχής (MAN) που θα παράσχει την ευρυζωνική ασύρματη συνδετικότητα στις σταθερές, φορητές και νομαδικές συσκευές. Χαρακτηριστικά οι φορείς παροχής υπηρεσιών θα χρησιμοποιήσουν την τεχνολογία 802.16 για τα δίκτυα πρόσβασης. Το 802.16 ΣΒs θα διασυνδεθεί μέσω του δικτύου ευρείας περιοχής φορέων παροχής υπηρεσιών (WAN), το οποίο στις περισσότερες από τις περιπτώσεις είναι βασισμένο στην τεχνολογία μετατροπής ετικετών πολυπρωτοκόλλων (multiprotocol label switching – MPLS). Κατ' αυτό τον τρόπο οι μηχανισμοί ποιότητας υπηρεσιών(QoS) που βασίζονται στο 802.16 θα ενισχυθούν από τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα MPLS QoS που επιτρέπουν στο φορέα παροχής υπηρεσιών να εγγυηθεί τις κατάλληλες συμφωνίες επιπέδων υπηρεσιών (SLAs) που προσφέρονται στους πελάτες.
Όπως εμφανίζει η εικόνα 1, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να συνδέσει 802.11 hot spots με το Διαδίκτυο, να παρέχει τη συνδετικότητα πανεπιστημιουπόλεων, και να παρέχει μια ασύρματη εναλλακτική λύση της καλωδιακής, ψηφιακής γραμμής συνδρομητών (DSL) και E1 για το πρώτο μίλι/την τελευταία ευρυζωνική πρόσβαση μιλίου. Παρέχει υπηρεσίες μέχρι και σε 50 χλμ. απόστασης της περιοχής, επιτρέπει στους σταθμούς συνδρομητών (SSs) να πάρουν ευρυζωνική συνδετικότητα χωρίς ανάγκη της άμεσης γραμμής θέας με το σταθμό βάσεων (ΣΒ) και παρέχει τις κοινές τιμές στοιχείων (ακατέργαστες τιμές) μέχρι 70 MBIT/S ανά ΣΒ, το οποίο αποτελεί αρκετό εύρος ζώνης για να υποστηριχθούν ταυτόχρονα εκατοντάδες επιχειρήσεις με τύπο συνδετικότητας Ε1 και εκατοντάδες σπίτια με την ομοειδή συνδετικότητα DSL με ενιαίους ΣΒ. Προσδιορίζει ένα πρωτόκολλο που υποστηρίζει, μεταξύ άλλων, τη χαμηλή λανθάνουσα κατάσταση που οι ευαίσθητες εφαρμογές όπως η φωνή και το βίντεο, παρέχουν την ευρυζωνική συνδετικότητα χωρίς απαίτηση ενός άμεσου Los μεταξύ των τερματικών συνδρομητών και των ΣΒ και θα υποστηρίξουν τις εκατοντάδες των συνδρομητών από ενιαίους ΣΒ
Το προσεχές 802.16e θα προσθέσει την κινητικότητα στα πρότυπα και πραγματικά πετά το γάντι στα κυψελοειδή. Αυτό το στοιχείο των προτύπων έχει το ιδιαίτερο ενδιαφέρον της Nokia, η οποία μπορεί να δει ένα νέο ρεύμα εισοδήματος τόσο στους ΣΒ όσο και σε επίπεδο μικροτηλεφώνων. Λόγω της καθυστέρησης του σχεδίου «ε» και της μη περίληψης του από το WiMAX στο πρώτο σύνολο σχεδιαγραμμάτων συστημάτων, η Nokia έχει αποσυρθεί προς το παρόν από το WiMAX Forum. Το σχέδιο θεωρητικά θα ήταν έτοιμο τον Αύγουστο του 2003 αλλά αναβάλλεται τώρα μέχρι το τέλος 2004.
Το πρότυπο 802.16 (Πίνακας 1) λειτουργεί μέχρι και σε 124 MBIT/S στο κανάλι 28 MHz (10-66 GHz), το 802.16a/RevD σε 70 MBIT/S στο φάσμα GHz χαμηλός-συχνότητας 2-11. Η αναθεώρηση των προτύπων, των τεχνικών λεπτομερειών και των χαρακτηριστικών γνωρισμάτων που διαφοροποιούν τον 802.16 (και περαιτέρω) επικυρωμένο εξοπλισμό WiMAX από τον 802.11 επικυρωμένο WI-FI (Wireless Fidelity) ή άλλες τεχνολογίες μπορεί καλύτερα να διευκρινιστεί με την εστίαση στα δύο στρώματα που εξετάζονται στα πρότυπα, τις μεταδόσεις (PHY) ή ραδιοσυχνότητας (RF) και το σχέδιο στρώματος ελέγχου πρόσβασης μέσων (MAC)που θα εξετάσουμε στο κεφάλαιο 2.
MaDTeCH
Forum τεχνολογίας - Κατασκευή ιστοσελίδων - Web Services - Web Design - Αναβαθμίσεις - Service H/Y & Δικτύων.
Supported by www.madtech.gr