Ετοιμες για κυβερνοπόλεμο οι ΗΠΑ
Πηγή: Skai.gr
Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα μπορεί να διατάξει κυβερνοεπίθεση, ακόμα και προληπτικά, εφόσον υπάρξουν σαφείς ενδείξεις ότι ο επιλεγμένος στόχος προετοιμάζει μεγάλης ισχύος ψηφιακή επίθεση εναντίον των ΗΠΑ.
Η Ουάσιγκτον, εντός των επόμενων εβδομάδων, θα εγκρίνει τους κανόνες που θα διέπουν την εμπλοκή των ΗΠΑ σε τέτοιους πολέμους στον ψηφιακό κόσμο. Ειδικότερα, οι νέοι αυτοί κανόνες θα ορίζουν τη λειτουργία των υπηρεσιών πληροφοριών, όπως για παράδειγμα υπό ποιες συνθήκες θα μπορούν να διενεργούν έρευνα σε δίκτυα ηλεκτρονικών υπολογιστών, σε μια προσπάθεια εντοπισμού του ίχνους επικείμενης κυβερνοεπίθεσης. Υστερα από προεδρική έγκριση θα έχουν τη δυνατότητα επίθεσης κατά των αντιπάλων και θα μπορούν να «φυτεύουν» στα δίκτυά τους κάποιο είδος καταστρεπτικού ιού.
Το Πεντάγωνο ήδη διαθέτει νέα διοίκηση που θα ασχολείται αποκλειστικά με τα θέματα κυβερνοπολέμου. Αλλωστε, τέτοιου είδους ψηφιακές πολεμικές κινήσεις θα έχουν ευρύτατο φάσμα όσον αφορά την επιλογή των στόχων, καθώς στο στόχαστρο δεν θα βρίσκονται αποκλειστικά στρατιωτικοί στόχοι αλλά και τα δίκτυα ηλεκτροδότησης, τα χρηματοοικονομικά συστήματα, τα δίκτυα επικοινωνίας κ.λπ. Οι γνώστες ανησυχούν ιδιαίτερα επειδή τρομοκρατικές οργανώσεις αλλά και το οργανωμένο έγκλημα μπορούν να εξαπολύσουν επιθέσεις χωρίς να είναι σαφές ποιος ευθύνεται. Πάντως, λόγω της ιδιαίτερης φύσης της νέας μορφής πολέμου, μόνον ο ίδιος ο πρόεδρος των ΗΠΑ θα έχει τη δυνατότητα να δώσει το πράσινο φως για μια κυβερνοεπίθεση.
Οι κανόνες κυβερνοπολέμου που θα αποφασιστούν από τις ΗΠΑ ήταν αντικείμενο μελέτης επί μία διετία, αλλά αποφασίστηκαν σε μια περίοδο ιδιαίτερα κρίσιμη, όταν αμερικανικές επιχειρήσεις και κρατικές υποδομές βρίσκονταν στο επίκεντρο τέτοιων επιθέσεων.
Ενα από τα ζητήματα που θα προκαλέσουν αντιπαράθεση και συζήτηση είναι αυτό της «προληπτικής κυβερνοεπίθεσης», καθώς τα κράτη που θα βρεθούν στο στόχαστρο μπορούν να ισχυρισθούν ότι δεν είχαν συμμετοχή σε κάποια επίθεση και «θα είναι πολύ δύσκολο να καταθέσει κανείς τέτοιο αποδεικτικό υλικό ώστε η κοινή γνώμη να πεισθεί πως η επιλογή του στόχου ήταν ορθή».
Το Πεντάγωνο δεν θα έχει αρμοδιότητα για την προστασία-άμυνα των αμερικανικών επιχειρήσεων ή ιδιωτών που δέχονται κυβερνοεπιθέσεις, καθώς την ευθύνη αυτή αναλαμβάνει το υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας, ενώ ο στρατός θα μπορεί να παρεμβαίνει μόνο σε περιπτώσεις μείζονος επίθεσης στο εσωτερικό των ΗΠΑ.