×
Η ονομασία Linux, που στα ελληνικά προφέρεται λίνουξ, είναι ένας γενικός όρος αναφοράς σε λειτουργικά συστήματα που βασίζονται στον πυρήνα Linux. Η αρχιτεκτονική του Linux είναι παρόμοια με αυτή του λειτουργικού Unix αλλά έχει αναπτυχθεί εκ του μηδενός και δεν περιλαμβάνει κώδικα από το Unix. Η ανάπτυξη του Linux είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα εθελοντικής συνεργασίας από διαδικτυακές κοινότητες, ενώ όλο το έργο είναι ανοικτού κώδικα και ελεύθερα προσβάσιμο από όλους για αντιγραφή, τροποποίηση ή αναδιανομή χωρίς περιορισμό. Το Linux είναι διαθέσιμο υπό άδειες όπως η GNU General Public License.
Το Linux μπορεί να εγκατασταθεί και να λειτουργήσει σε μεγάλη ποικιλία υπολογιστικών συστημάτων, από μικρές συσκευές όπως κινητά τηλέφωνα μέχρι μεγάλα υπολογιστικά συστήματα και υπερυπολογιστές. Χρησιμοποιείται κατά κόρον σε διακομιστές, αφού η καταγεγραμμένη χρήση Linux σε διακομιστές για το 2008 ανέρχεται σε 60% του συνόλου της αγοράς. Οι περισσότεροι προσωπικοί υπολογιστές όμως, λειτουργούν με Mac OS X ή Microsoft Windows, καθώς το αντίστοιχο ποσοστό του Linux είναι μόλις 5%. Τα τελευταία χρόνια πάντως παρατηρείται άνοδος του Linux και σε προσωπικούς υπολογιστές, χάρη στη δημοφιλή διανομή Ubuntu αλλά και τις περισσότερες λειτουργίες που προσφέρει σε συστήματα με περιορισμένες δυνατότητες όπως τα netbook.
Πέθανε ο πατέρας του Unix και της γλώσσας προγραμματισμού C
Μετά από μακροχρόνια προβλήματα με την υγεία του ο Dennis Ritchie ο πατέρας του Unix και δημιουργός της γλώσσας προγραμματισμού C πέθανε σε ηλικία 70 χρονών.
Ο Dennis Ritchie μαζί με τον Ken Thompson δημιούργησαν το Unix το 1971 αλλά επειδή ήταν βασισμένο σε γλώσσα μηχανής η Assembly όπως είναι πιο γνωστή είχε κάποια προβλήματα έτσι το 1973 ο Dennis Ritchie και ο Ken Thompson ξανάγραψαν το Unix αλλά αυτή τη φορά στη γλώσσα προγραμματισμού C δίνοντας πολλές νέες δυνατότητες στο προγραμματισμό και στη σύνταξη του λειτουργικού συστήματος.
Μέχρι σήμερα η C είναι η δεύτερη πιο δημοφιλής γλώσσα προγραμματισμού και εμπεριέχεται στη C++ και στη Java, τα Unix αποτέλεσαν τη βάση για να φτιάξει αργότερα ο Linus Torvalds τα γνωστά σε όλους μας Linux.
Ο Dennis Ritchie είχε τιμηθεί με πολλά βραβεία μεταξύ αυτόν είναι το βραβείο Turing που πήρε το 1983 που θεωρείτε το αντίστοιχο βραβείο Nobel όσον ασχολούνται με τους Η/Y.