× Οι Macintosh, κοινώς γνωστοί και ως Mac είναι το εμπορικό όνομα σειράς προσωπικών υπολογιστών που σχεδιάζονται, αναπτύσσονται και προωθούνται από την εταιρεία Apple Inc. Φέρουν το όνομα μιας ποικιλίας μήλων που αποκαλείται McIntosh. Οι πρώτοι υπολογιστές Macintosh κυκλοφόρησαν στην αγορά στις 24 Ιανουαρίου του 1984 μέσα σε κλίμα εορτασμού. Χρησιμοποιούσαν ένα γραφικό περιβάλλον εργασίας (GUI) με ποντίκι, σε αντίθεση με το τότε τυπικό περιβάλλον γραμμής εντολών (command line interface). Η σημερινή γραμμή προϊόντων Mac κυμαίνεται από το βασικό επιτραπέζιο (desktop) Mac mini ως τους διακομιστές (server) Xserve. Τα συστήματα Mac στοχεύουν κυρίως στις αγορές οικιακής χρήσης, εκπαίδευσης και των επαγγελματιών του δημιουργικού τομέα. Η παραγωγή των Mac βασίζεται στο κάθετο οικονομικό μοντέλο, σύμφωνα με το οποίο η κατασκευάστρια Apple αναλαμβάνει όλο το υλικό (hardware) και δημιουργεί το δικό της λειτουργικό σύστημα (operating system) που είναι προεγκατεστημένο σε κάθε νέο Mac. Αυτό βρίσκεται σε αντίθεση με τους IBM συμβατούς υπολογιστές ή απλά PC, όπου άλλοι κατασκευαστές παρέχουν τα λειτουργικά συστήματα και άλλοι κατασκευάζουν το υλικό. Οι σύγχρονοι Mac, όπως και τα υπόλοιπα PC, μπορούν να τρέχουν διάφορα λειτουργικά συστήματα όπως Linux, FreeBSD, Windows κτλ.

Μισό εκατομμύριο Macs μολυσμένα από κακόβουλο

Περισσότερα
12 Χρόνια 9 Μήνες πριν #239 από akis
Μισό εκατομμύριο Macs μολυσμένα από κακόβουλο λογισμικό





Πηγή: Skai.gr
Περισσότεροι από 550.000 υπολογιστές που έχουν το λειτουργικό σύστημα Mac OSX της εταιρίας Apple έχουν μολυνθεί από ένα καινούργιο δούρειο ίππο που ονομάζεται BackDoor.Flashback.39, σύμφωνα με τη ρωσική εταιρία ασφάλειας υπολογιστών Doctor Web.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ρωσικής εταιρίας, τα περισσότερα θύματα του BackDoor.Flashback.39 βρίσκονται στις Ηνωμένες Πολιτείες (56,6%), στον Καναδά (19,8%), στο Ηνωμένο Βασίλειο (12,6%) και την Αυστραλία (6,1%), γεγονός που υποδεικνύει ότι κύριος στόχος των σχεδιαστών του λογισμικού ήταν οι αγγλόφωνοι χρήστες.

Οι υπολογιστές μολύνονται όταν ο εκάστοτε χρήστης ανακατευθύνεται σε έναν ύποπτο ιστότοπο. Στο σημείο εκείνο, χρησιμοποιείται κώδικας JavaScript προκειμένου να φορτωθεί μία μικροεφαρμογή Java που περιέχει κακόβουλο λογισμικό.

Στη συνέχεια, οι μολυσμένοι υπολογιστές ενδέχεται να γίνουν μέλη ενός botnet, ενός δικτύου μολυσμένων υπολογιστών δηλαδή, που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για ποικίλες παράνομες δραστηριότητες, από την αποστολή μηνυμάτων spam μέχρι την κλοπή προσωπικών δεδομένων.

Η χρήση του εν λόγω δούρειου ίππου για τη δημιουργία botnets δεν έχει ακόμα έμπρακτα επιβεβαιωθεί, όμως ο Διευθύνων Σύμβουλος της Doctor Web, Boris Sharov δεν απέκλεισε μία τέτοια εξέλιξη: «Γνωρίζουμε ότι άνθρωποι φτιάχνουν ιούς [υπολογιστών] για να κερδίσουν χρήματα », τόνισε χαρακτηριστικά μιλώντας στο BBC.

Η Oracle, εκδότρια εταιρία των προϊόντων Java, δημοσίευσε διόρθωση για το πρόβλημα στα μέσα Φεβρουαρίου, ενώ η Apple εξέδωσε σχετική ενημέρωση ασφαλείας μόλις την Τετάρτη, 4 Απριλίου. Ενδεικτικό της κωλυσιεργίας της Apple είναι το γεγονός ότι κακοποιοί χρήστες είχαν αρχίσει να αξιοποιούν τουλάχιστον δύο αδυναμίες των Mac OSX από τον Φεβρουάριο.

Η επίθεση αυτή αναμφίβολα πλήττει το προφίλ της Apple, που επί χρόνια εκμεταλλευόταν τη φήμη που είχε χτίσει ότι τα λειτουργικά της συστήματα είναι άτρωτα σε κακόβουλο λογισμικό
Συνημμένα:

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Χρόνος δημιουργίας σελίδας: 0.163 δευτερόλεπτα
primi sui motori con e-max.it

Τζάκια Μαντάς Νέα στο Twitter

Twitter response: "Could not authenticate you."