×
Με τον όρο overclocking θέλουμε να εξηγήσουμε τον τρόπο με τον οποίο ένας χρήστης ηλεκτρονικών υπολογιστών μπορεί χωρίς να προβεί σε ενέργεια αναβάθμισης του συστήματος του να μπορέσει να πάρει μεγαλύτερο ποσοστό απόδοσης, δηλαδή να κάνει τον ηλεκτρονικό του υπολογιστή να τρέχει σε μεγαλύτερη συχνότητα από την εργοστασιακή του. Λογικό είναι τέτοιες πράξεις μερικές φορές να οδηγούν σε ανεπιθύμητα αποτελέσματα είτε σε αδιέξοδα, αν όμως παρθούν τα κατάλληλα μέτρα προστασίας τα αποτελέσματα θα είναι άκρως θετικά και ικανοποιητικά. Σκοπός αυτής της αναφοράς είναι να εξηγήσει τους τρόπους επιτυχίας του υπερχρονισμού, τα θετικά και αρνητικά ενός τέτοιου εγχειρήματος, τις διαδικασίες προφύλαξης από τυχόν επικείμενες ζημιές, τα είδη υπερχρονισμού που υπάρχουν, τις εφαρμογές του υπερχρονισμού στον κόσμο της πληροφορικής καθώς και αν τελικά αξίζει μία τέτοια προσπάθεια."
Τρόποι εφαρμογής της θεωρίας του overclocking
Ένας μαστροχαλαστής από τη Λετονία έκανε παγκόσμιο ρεκόρ στο overclocking: ο “Tapakah” κατάφερε να υπερχρονίσει έναν Intel Celeron D 352 στα απίστευτα 8,309 GHz. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη συχνότητα λειτουργίας που έχει επιτευχθεί ποτέ σε απόπειρα overclocking.
Η στάνταρ συχνότητα λειτουργία του εν λόγω επεξεργαστή -που κυκλοφόρησε το 2006- ανέρχεται στα 3,2GHz. Και παρόλο που ο επεξεργαστής κουβαλά πέντε χρόνια στην πλάτη του, εξακολουθεί να είναι πολύ δημοφιλής ανάμεσα στους overclockers.
Όπως είναι, δε,αναμενόμενο ο Tapakah δεν πέτυχε το παγκόσμιο ρεκόρ με αερόψυξη αλλά με υγρό άζωτο.
Τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά του συστήματος που χρησιμοποίησε: ASUS P5E3 motherboard, 1GB DDR3-RAM της Corsair.